ESLÒGANS 1: VALORS FORTS O VALORS DELS FORTS? - Jaume Funes Artiaga
Les idees neixen de compartir. Aquest és el lloc web que recull tota la literatura i articles del psicòleg, educador i periodista Jaume Funes
educació, adolescents, drogues, consum, addicció, pantalles, psicologia, educación, adolescencia, drogas, pantallas, consumo, adicción
17
post-template-default,single,single-post,postid-17,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

ESLÒGANS 1: VALORS FORTS O VALORS DELS FORTS?

ESLÒGANS 1: VALORS FORTS O VALORS DELS FORTS?

El diumenge van triomfar a Catalunya els valors forts

Cada dia, després d’unes pàgines de literatura que em vacunen contra la irracionalitat, acabo mirant diaris i descobrint titulars que o augmenten la meva irritació o em descobreixen que, malgrat tot, la gent amb humanitat existeix. En el discurs polític, que aquest dies omple moltes pàgines, dia si dia no apareix un eslògan, una etiqueta teòrica, que poc a poc fa el seu recorregut i acaba fent-se servir com a expressió correcta i com a idea coherent per descriure la realitat.

La d’avui, per variar, surt del President Mas. Resulta que, segons el o qui escriu els seus discursos, a les eleccions han triomfat els “valors forts”. En lloc descriu quins són aquests i quin és el seu contingut, però ja estan aquí i res tenen a veure amb els “valors febles”.

Com que a la meva actual fase professional de reflexió irritada he assumit un cert compromís de contestar eslògans, avui podem pensar en veu alta (res de silencis porucs) sobre aquesta fortalesa que rebutja la feblesa. Intueixo que quan parlen de fortalesa volen dir poder: cal preservar i defensar els valors del poder. Si manen, volen deixar clar que el que ells pensem és el millor, per a tothom. Simplement cal aconseguir que tothom cregui que són els seus valors. Res de nou: els valors han d’estar, com sempre, al servei de la conservació de l’ordre social establert. Valors forts vol dir valors de les classes socials fortes.
Tanmateix, sembla que no parlen de valors sinó de tradicions. Son forts els suposats valors de sempre. Son fràgils els que arriben ara, amb la societat canviant, els que arriben de la mà d’altres que no són dels nostres. Sembla la fortalesa de qui s’enroca per a no tenir que canviar malgrat el món canviï. Sembla que parlen de dogmes, de valors que no es discuteixen, que no permeten pensar i dubtar. No ho diuen, però volen subjectes, ciutadanes i ciutadans (?), que combreguin, que s’adhereixin.

Algunes i alguns defensem els valors i eduquem en valors però ens irrita que algú que es deu al poder els classifiqui, no se sap amb quina vara de mesurar. La fortalesa dels valors té a veure amb la seva capacitat d’humanitzar, d’ajudar al feble, de compartir a partir del dubte, de construir-se i renovar-se a partir de la interacció. La fortalesa té a veure amb la seva capacitat d’ajudar a crear societats diferents, sempre més justes.

Tags:
No Comments

Post A Comment

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.

ACEPTAR
Aviso de cookies