PACTE PER A LA INFÀNCIA (2): De la perspectiva d’infància a acceptar que tenen veu - Jaume Funes Artiaga
Les idees neixen de compartir. Aquest és el lloc web que recull tota la literatura i articles del psicòleg, educador i periodista Jaume Funes
educació, adolescents, drogues, consum, addicció, pantalles, psicologia, educación, adolescencia, drogas, pantallas, consumo, adicción
128
post-template-default,single,single-post,postid-128,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

PACTE PER A LA INFÀNCIA (2): De la perspectiva d’infància a acceptar que tenen veu

PACTE PER A LA INFÀNCIA (2): De la perspectiva d’infància a acceptar que tenen veu

Després d’acceptar les obvietats, cercar un pacte vol dir explorar allò que per a la infància és important, allò que no hauria de dependre de les manies de qui en cada moment està manant, allò que hauria de ser un compromís actiu per a les parts que ho pacten.

El pacte per a la infància ha de fonamentar-se en quatre voluntats: donar rellevància social real a la infància; no danyar-la amb les nostres dificultats adultes; acomplir les obligacions que es deriven de les nostres signatures a les diferents Convencions; prescindir de la confrontació partidista en el aspectes pactats.

Sobre què podríem arribar a un pacte? Avui, penso en deu (pactar masses coses pot acabar significant aigualir totes i no acomplir cap), però poden ser més.

  1. Pactem tenir perspectiva d’infància en totes les polítiques. Reconèixer que existeixen ciutadans i ciutadanes infants i fer obligatori, per exemple, que la Comissió d’infància del Parlament revisi les principals lleis des d’aquesta perspectiva abans de ser aprovades.
  2. Pactem garantir les oportunitats per a que els infants siguin infants. Acordem, per exemple, que sempre que en un grup familiar empobrit hi ha infants no poden ser retirades o negades les ajudes econòmiques simplement perquè els pares no acompleixen algun requisit administratiu. Prioritzen les ajudes a unes situacions familiars sobre d’altres.
  3. Pactem la importància cabdal de l’atenció educativa en els primers anys de vida. La qual cosa significa que no parlarem més d’ella com a polítiques de conciliació. També significa potenciar diverses formes de fer-ho possible però amb alguna “autoritat” que supervisi la seva qualitat.
  4. Pactem la necessitat de polítiques locals d’infància per a tots els infants i adolescents i no per als de serveis socials o els de protecció. Acordem uns mínims ordenats de recursos i atencions i no els suprimim en temps de canvi.
  5. Pactem posar algun remei al caos del sistema protector i acordem que tindrà com a base l’acompanyament eductiu en el propi medi, l’acolliment familiar divers.
  6. Pactem formes de civilitzar les ruptures familiars quan existeixen fills. Desenvolupen les respostes en les que es dona suport i prioritat als infants.
  7. Pactem donar estabilitat a sistemes de suport a l’adolescent en el seu propi territori. Estabilitzem, per exemple, les propostes de salut i escola o les noves formes de treball de carrer.
  8. Pactem no exacerbar l’ús del sistema penal per a perseguir les conductes socialment complexes dels adolescents. Acordem tornar a la mediació i el treball en la comunitat, a la responsabilització en clau comunitària.
  9. Pactem reconèixer també la condició d’infants als que venen de fora. Resolguem amb perspectiva d’infància la forma de donar resposta a les seves necessitats i a la seva soledat.
  10. Pactem reconèixer, amb pràctiques reals, que els nois i noies són subjectes actius de drets. Acordem formes concretes de que siguin escoltats, puguin expressar-se, puguin decidir sobre allò que els afecta, puguin participar i implicar-se en els afers de la comunitat de la que formen part.

Potser tornaré més endavant a una nova llista o a completar aquesta. Potser la podríem fer de manera dinàmica, virtual, a la xarxa, sense tenir que estar en el format constrenyedor que, crec, acaben d’encetar ara les autoritats.

No Comments

Post A Comment

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.

ACEPTAR
Aviso de cookies